В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво да очакваме от централните банки тази седмица

Радина Колева, международен редактор в Investor.bg, в предаването В развитие, 13.06.2016

Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По всяка вероятност няма да има промяна в паричната политика на Фед след заседанието, което приключва в сряда. Огромен фактор за това е референдумът във Великобритания, тъй като при такова голямо събитие централните банки вероятно ще се въздържат от действие. Това заяви международният редактор на Investor.bg Радина Колева в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й разочароващият доклад за заетостта в САЩ също ще накара Джанет Йелън да се въздържи от действия през юни. През юли вероятността от повишаване на лихвите е 15%. 

Във връзка със заседанието на Bank of England Колева посочи, че със сигурност не могат да се очакват действия седмица преди референдума. Според нея Японската централна банка също би изчакала юли, въпреки че институцията нерядко поднася изненади с решенията си. 

"Според скорошно проучване на Bloomberg, ако има Brexit, това ще оскъпи още повече швейцарския франк, защото инвеститорите ще се насочат към него като валута убежище и това най-вероятно ще доведе до допълнително понижаване на депозитната лихва. Любопитно е, че политиката на отрицателни лихви в Швейцария се радва на подкрепа от инвеститорите, защото те се възприемат като инструмент за балансиране на валутния курс.", каза още Колева.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие