UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Изкуственият интелект ще донесе икономически ползи за всички браншове

Константин Василев, програмист и предприемач, Update, 01.07.2017

Константин Василев, програмист и предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Василев, програмист и предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички браншове ще извлекат икономическа полза от бурното развитие на изкуствения интелект, но по отношение на изместването на хората от пазара на труда ситуацията е различна, защото изкуственият интелект има способността да автоматизира професии, които са високоинтелектуални. Това заяви програмистът и предприемач с изявен интерес в сферата на изкуствения интелект Константин Василев в ефира на Update с Бойчо Попов и Елена Кирилова. 

Той припомни, че досега индустриалната революция изместваше хората по-скоро от физическия труд, като тежкият физически труд се изземваше от машините, а хората поемаха по-интелектуалните задачи. Сега обаче по думите му изкуственият интелект има способността и тенденцията да замества интелектуален труд, и то строго специализиран интелектуален труд.

„Един подобен пример е борсовата търговия. В момента вече 80% от нея се извършват от изкуствен интелект. В някои специализирани медицински области, като например диагностика на база данни, изкуственият интелект се справя по-добре от специалистите, които се учат на това 10 години. Това ще е по-различното от предния път, когато технологията е променяла пазара на труда. Сега тя ще започне да измества високоинтелектуален труд. По-лесно е да се направи изкуствен интелект, който да замести адвокат, отколкото изкуствен интелект, който замества плочкаджия“, заяви Василев.

Според него обаче хората винаги ще намерят нещо различно, с което ще се занимават, защото това показва досегашната практика. Появяват се професии, които преди не са съществували, например life couching, припомни Василев

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate