Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

България и Румъния изместват Турция от фокуса на НАТО

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, Светът е бизнес, 27.01.2020

България и Румъния стават все по-сериозен фактор в Черноморския регион. Те стават "зъб на първа линия" на противодействието на НАТО срещу руската агресия в Черно море и изместват Турция. Тази позиция зае Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"При всички положения Русия активизира много своите канали на Балканите. Първо, Сърбия продължава да бъде "остров и ръката" на руските интереси".

"Българският премиер Бойко Борисов и България все по-трудно ще бъдат балансьор между различните интереси на големите на деня. България се опитва да бъде един от най-близките приятели на Турция в споровете с Европейския съюз", припомни Керемедчиев.

Според него България трябва да покаже, че е част от НАТО. "Виждат се по-близките отношения на Турция с Русия не само в сферата на военните доставки", подчерта той.

"Две са насоките за навлизане на руско енергийно и политическо влияние в Европа - "Северен поток 2" и "Турски поток" и продължението му, "Балкански поток". САЩ се опитват да затворят тези врати. Натискът върху нас се увеличава, за да имаме активна роля в зараждащата се нова Студена война".

Керемедчиев посочи, че предвид забавянето на "Северен поток 2" САЩ ще се опитат да забавят и "Балкански поток".

"Източноевропейските държави са едни от сериозните поддръжници на политиката на САЩ, голяма част от тях имат явна антируска риторика и кампания - Вишеградската четворка и прибалтийските държави".

"Всяка една от тези държави първа започна да повишава бюджетите си за отбрана. Те купуват американска техника и въоръжение, за разлика от западновропейските държави, които могат сами да се справят с това", коментира гостът.

По покана на американския президент Доналд Тръмп на посещение във Вашингтон са израелският премиер Бенямин Нетаняху и неговият опонент Бени Ганц, като се очаква да бъде анонсирана "Сделката на века" и решение на израелско-палестинския въпрос.

По тази тема Керемедчиев изрази мнението, че Тръмп се опитва да се намеси във вътрешния ред на Израел. "Има паритет между двете фракции. Двамата лидери са поканени, за да се покаже, че и на двамата се обръща внимание. САЩ след идването на Тръмп на власт имат изцяло произраелска политика. Спря се и американската финансова помощ към палестинските автономии, които ЕС спонсорира", изтъкна той.

"Отношението между Израел и Саудитска Арабия относно Иран ще се сближава. САЩ използват двама основни партньори да обединят своите усилия, тъй като очакват активизация на иранските прокси милиции - може да бъде в Йемен, в палестински земи, в Ирак през шиитските милиции или в Сирия през "Хизбула"".

Последни новини
Още от Светът е бизнес