Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Седмици преди Brexit: Великобритания е все по-разделена

Д-р Калоян Методиев, политолог, Светът е бизнес, 22.01.2019

Премахване на таксата за европейските граждани, които живеят във Великобритания и кандидатстват за т.нар. „уседнал статут“, беше единствената промяна в новия план за Brexit, който премиерът Тереза Мей представи на правителството днес, след като миналата седмица парламентът не ратифицира постигнатото споразумение между нея и Брюксел. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Очаква се другата седмица във вторник да се предложи решение за гласуване в парламента на депутатите, които поеха контрола над процеса, посочи Методиев.

„За момента най-голямо притеснение поражда възможността за граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Възстановяването ѝ може да доведе до нови вълни от тероризъм и насилие“.

Според политолога основният проблем за Кралството, валиден от резултатите след референдума през 2016 г. до днешни дни, остава различието в мненията сред членовете на двете най-големи партии във Великобритания - Консервативната и Лейбъристката.

„Необходимо е силно лидерство, което да обедини различните групи. За момента те обаче стават все по-фрагментирани“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес