Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Увеличаването на минималната пенсия без индексация на останалите създава лоши стимули

Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ, Светът е бизнес, 12.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Увеличението на минималните пенсии до 200 лв. веднага ще издуха евентуалния плюс от приходи в НОИ, който е свързан с увеличението на осигуровките и с факта, че поради ръста на икономиката хората внасят повече данъци, в това число и в НОИ.

Това каза в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ Красен Станчев. В днешното издание на предаването той даде коментар по водещите теми в икономически и политически план в България и по света.

„Мярката е доста несправедлива спрямо голямата част от хората, които са спазвали закона и са си внасяли вноските. Това създава лоши стимули – тогава тези, които са близко до границата на минималната пенсия, не биха се старали да работят и да внасят повече, като ще чакат следващо подобно увеличение“, допълни той.

„Третото нещо, което е много важно поради това, че мярката ще „изяде“ евентуалните нови приходи от повишаването на осигуровките, е, че вероятно до една година финансовият министър, който и да е той, дори и Владислав Горанов, ще трябва да търси нови пари за попълване на дефицитите на НОИ. А той (Горанов – бел.ред.) има лош запис в тази насока, като има два неуспешни опита“, отбеляза още Станчев.

„Икономиката на пенсионното дело в България налага, поради дефицитите на НОИ, изравняване и увеличаване на тежестта на т.нар. втори стълб – допълнителното задължително осигуряване“, смята икономистът.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за съставяне на ново правителство. „Няма причина някоя от партиите в коалицията (между ГЕРБ и Обединените патриоти – бел.ред.) или извън нея да иска бързи избори. Това не означава, че няма да се случат, но поне засега няма стимули за подобно нещо. Онова, което се забелязва, е, че има един относително рационален процес на преговаряне. Другото, което е много важно, е, че Патриотите имат много лош запис от предното Народно събрание като внесени законопроекти, които са вредни за икономиката. Това са нещата в области като свръхзадлъжнялостта, банковото дело, изпълнението на договорите“, каза още гостът в студиото.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес