Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Положителна стъпка ли е гражданското образование в училище?

Иван Господинов, преподавател по немски език и философия, и Светлин Илиев, преподавател по английски език, в Светът е бизнес, 25.08.2016

Иван Господинов, преподавател по немски език и философия, и Светлин Илиев, преподавател по английски език. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Господинов, преподавател по немски език и философия, и Светлин Илиев, преподавател по английски език. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Истинска гражданска грамотност и истинско образование за демократичност трябва да се преподава не просто през някакъв предмет, а чрез демократична среда, т.е. училището трябва да се промени като институция. Трябва да се променят отношенията ученик-учител. Това каза преподавателят по немски език и философия Иван Господинов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него промените, които се случват в училищното образование имат положителна насока. „Това, че учениците могат да избират много повече, прави институцията по-демократична. С избора идва и отговорността", отбеляза преподавателят. Като положителна стъпка определи промените в училищното образование и преподавателят по английски език Светлин Илиев. По думите му експертите, разписали програмата се опитват да отразят реалностите в света в една учебна програма. "Моментите, които са поставени в гражданско образование говорят за определени икономически термини, меки умения, кариерно ориентиране. Това до определена степен ще подпомогне учениците в тяхната успешна реализация", обясни той. 

Светлин Илиев отбеляза още, че е важно хората, разписващи темите, които ще бъдат преподавани, да не ги превръщат в проводник на основната цел на тероризма, а именно страхът. "Съответният материал трябва да се преподаде по начин, по който безпристрастно биват разкривани моментите при него - мерките, които могат да бъдат взети при евентуален акт, както и това какви заплахи стоят пред нас, но без да се насажда страх", поясни той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес