Основните индекси в Европа се покачват

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, Бизнес старт, 22.05.2019

 Снимка: Gino Domenico/Bloomberg News Снимка: Gino Domenico/Bloomberg News

Европейските акции се насочиха към повишение след разнопосочна сесия в Азия. Инвеститорите оценяват последните новини около търговския конфликт между САЩ и Китай, като изчакват сигнали за политиката на Фед преди излизането на днешните протоколи. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Подходът на изчакване води Stoxx 600 към обръщане на по-ранните загуби. Секторите на финансовите услуги и химическите компании напредват. Основният индекс е нагоре с 0,2%, докато Dax нарасна с 0,4%. Индексът FTSE тук в Лондон междувременно отчита ръст с около 1%".

На лондонската борса акциите на ритейл групата Marks and Spencer поевтиняха с над 4%, след като компанията съобщи за 10% спад на годишната ѝ печалба преди данъци. Печалбата се е свила с 523 млн. паунда – отчасти заради разходите по програмата й за затваряне на магазини. Приходите от отделите й за храна, дрехи и стоки за дома се свиват, коментира Килхоф.

"Акциите на енергийния доставчик SSE също са в понижение, след като компанията не оправда очакванията на анализаторите за годишната печалба. Компанията е един от големите 6 енергийни доставчици и обяви, че годишната коригирана печалба спада до 67,1 пенса на акция. Компанията предупреди и за друг удар върху приходите за 2019 г., визирайки силна конкуренция и увеличаване на разходите".

Акциите на BMW са в леко понижение във Франкфурт днес, след като не е съвсем ясно кой ще е бъде главен изп. директор, заяви тя.

Очаквайте видео с целия пазарен коментар.

 

Последни новини
Още от Пазари