Турската лира - стабилна спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, 10.11.2017

Турската лира е стабилна спрямо долара и се насочва към първата си седмична печалба от два месеца насам. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Индексът Borsa Istanbul е в понижение за четвърти ден. Тази седмица виждаме инвеститорите да извличат печалби след нов рекорд, поставен в понеделник. Индексът е надолу с 2% за тази седмица".

Доходността по 10-годишните правителствени облигации пада за втори ден, след като удари рекорден връх в сряда в условия на опасения за изгледите за инфлацията, каза още Демокан. 

"Турският министър-председател Бинали Йълдъръм се срещна с вице-президентът на САЩ Майк Пенс вчера. Според изявлението на Белия дом Пенс е изразил сериозни опасения за задържането на американски граждани, журналисти и членове на гражданското общество и е призовал Турция за прозрачност. И двамата лидери казаха, че се надяват срещата да започне нова глава в отношенията".

В началото на октомври, напрежението между съюзниците в НАТО се влоши, когато Вашингтон прекрати издаването на визи на турските граждани, след арест на двама от служителите в консулството им, добави Симин Демокар. "Непосредствено преди визитата на Йълдъръм, САЩ започнаха отново да преиздават визи, но в ограничени рамки. Следващата седмица президентът на Турция Ердоган ще е на посещение в Русия, Кувейт и Катар". 

Последни новини
Още от Пазари