Финансирането на САЩ може и да секне

Най-големите кредитори на Америка са скептични към правителството

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

От Токио и Пекин, та до Лондон са единодушни - все по-малко инвеститори искат да се включат в пазара на облигации на САЩ, който се оценява на $13,9 млрд, пише Bloomberg. Сред причините за това може да са очакванията към новата администрация на президента Доналд Тръмп за стимулиране на инфлацията и по-голям дефицит, или чаканите по-високи лихвени проценти от Федералния резерв.

САЩ започват да губят славата си за най-безопасен пазар на дългове. Враждебният тон на Тръмп направи за американците пътуването в чужбина по-трудно. Никой не казва, че интересът към американските облигации ще изчезне, но все пак 43% ($5,94 млрд.) от дълга на правителството е собственост на чуждестранни инвеститори. Големите собственици на облигации като Китай и Япония биха пострадали също толкова, колкото и САЩ, ако интересът към пазара на облигации спадне драстично.

Дългосрочни последствия

Значимият спад в интереса на чуждестранните инвеститори към пазара на облигации в САЩ би прекратил потока на евтини пари. Това би затруднило изпълнението на плановете на Тръмп да засили инфраструктурата, да намали данъците и да постави Америка на първо място. Президентът на САЩ обвини Япония и Китай, както и Германия, в девалвиране на валутите им, за да вземат превес в пазарната надпревара.

Големи загуби

Непредвидимите коментари на Тръмп в Тwitter допълнително увеличават лихвите, като това може да намали интереса на чуждестранните купувачи. Ръководителят на инвестициите в BlueBay Марк Доудинг каза, че компанията започва да се изолира от допълнителни загуби поради високите лихви. Банките в Япония и Европа все още експериментират с различни политики, които ще облагодетелстват инвеститорите в облигации на локално ниво.

Според Шям Раджан, директор на Bank of America Merrill Lynch, отбеляза по темата, че засега е много по-лесно на американските инвеститори да гледат към вътрешния пазар.

Последни новини
Още от Пазари