ОПЕК: Петролът - 70 долара за барел до 2020

Картелът е оптимистично настроен за цената на "черното злато"

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Цената на петрола ще се възстанови до 70 долара за барел до 2020 г., прогнозира Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в годишния си доклад. През 2040 г. цената може да достигне 95 долара за барел, пише Investor.bg

Цените на суровината се сринаха от 110 долара за барел през лятото на 2014 г. до под 37 долара за барел днес заради свръхпредлагането и забавеното търсене.

Според картела, в който членуват 16 страни, обаче цените ще започнат да растат следващата година, а в дългосрочен план по-високите разходи за проучвания също ще насърчават поскъпването. Организацията очаква още пазарният й дял да се свие до 2020 г., тъй като конкурентите й се оказват по-гъвкави от очакваното. 

ОПЕК в момента генерира около 30% от глобалния добив. През 70-те години този дял беше 50%. Понижението се дължи до голяма степен на шистовия бум в САЩ. То обаче се оказва и причина за това днес цените на суровината да са на 11-годишни дъна.

Картелът очаква ръстът на предлагането на американски шистов петрол да се забави драстично през следващата година, тъй като производителите ще намаляват разходи, за да се справят с ниските цени.

Стратегията на ОПЕК тази година беше да позволи на цените да падат, като не намали добива и така да притисне производителите на шистов петрол, коментира BBC. 

Според организацията още един фактор за ниските цени е слабият глобален икономически растеж, особено в развиващите се пазари. Докладът подчертава ситуацията в Китай, където „икономиката изглежда узрява и растежът се забавя по-рязко от очакванията“.

ОПЕК посочва, че съкращаването на разходите за проучвания и производство от страна на индустрията в крайна сметка ще доведе до спад в предлагането, а това от своя страна ще стимулира ръста на цените.

Според ОПЕК ръстът на населението и икономическият растеж ще увеличат търсенето на енергия почти двойно до 2040 г.

Организацията планира да добива 30,7 милиона барела дневно до края на десетилетието, което е с 1,7 милиона барела над предишната годишна прогноза, както и  с 1 милион по-малко от добива през ноември, отбелязва Bloomberg.

Последни новини
Още от Пазари