САЩ пред вдигане на забраната за износ на петрол

Цените в Америка вероятно няма да се повишат много заради транспортните разходи

Разликата между WTI Brent се стеснява. снимка: Bloomberg Разликата между WTI Brent се стеснява. снимка: Bloomberg

Търговците залагат, че цените на петрола на САЩ ще скочат над тези на останалия свят, ако Конгресът вдигне забраната за износ, но може да бъдат разочаровани.

Преговорите за премахване на 40-годишната забрана се доближат до споразумение. Излишъкът в САЩ, който притисна цените по време на шистовата революция се разпространи към останалия свят тази година. Това предизвика спад на световните цени, стеснявайки отстъпката за американския петрол и ограничавайки шансовете за производителите да продадат своя петрол на по-добра цена.

Докато вдигането на забраната ще ограничи размера на отстъпката за американския петрол, WTI би трябвало да бъде поне под с 4 долара по-евтин от Brent, за да заработи износа. Това зависи от стойността на транспорта, твърди анализ на Energy Aspects.

Разликата между Brent и WTI от Оклахома се стесни до 1.61 долара за барел в понеделник, от 27.88 долара през 2011. Лекият Louisiana Sweet, подобен тип петрол, продаван по крайбрежието на Мексиканския залив, се търгува с 35 цента за барел по-скъпо от Brent. Той беше с $16.58 по-евтин в края на 2013.

Не вярваме, че при сегашните спредове има влияние, като износът не би бил печеливш, казва Амрита Сен, главен икономист в Energy Aspects Ltd.

Разликата се сви, като компании от TransCanada Corp. до Enterprise Products Partners LP добавиха петролопроводи от Оклахома до крайбрежието, елиминирайки запушването в Средния запад. Текущата разлика между WTI и Brent от по-малка от цената за транспортиране на петрол по тези тръби.

САЩ изнесе рекордните 586 хил. барела петрол през април, повече от страните членки на ОПЕК Еквадор и Либия. През септември обемите спаднаха до 409 хиляди. Федералният закон забранява на компаниите да изнасят нерафиниран петрол в чужбина, с няколко изключения, включително доставки за Канада.

“Нетният ефект от износа на суровината от САЩ ще бъде нулев за пазара”, коментира Абдала Ал-Бадри, генерален секретар на Организацията. “Това няма да повлияе на цените, защото САЩ продължават да бъдат вносител”. “От една страна, ще изнасят, но от друга ще се нуждаят от вноса на същото количество петрол от някъде другаде”, каза Ал-Бадри от Ню Делхи днес. САЩ могат да изнасят лек суров петрол, добиван от шистовите формации, но още се нуждаят от вноса на по-тежки сортове суровина, добави още дипломатът.

От ОПЕК решиха да се въздържат от свиване на добивите по-рано този месец, въпреки срива от 40% в цената, откакто картелът реши да следва тази политика през миналия ноември.

Последни новини
Още от Пазари