Тежкият петрол падна под 30 долара за барел

Канадски производители продават за под 22 долара на барел

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Цената на петрола на борсата в Ню Йорк падна до 35 долара за барел, а за някои производители цените са дори много по-ниски, съобщава Bloomberg. 

Микс от различни видове мексикански суров петрол вече се оценява на под 28 долара за барел, което е най-ниската му стойност от 11 години, по данни, компилирани от Bloomberg. Ирак предлага най-тежкия си петрол на купувачите в Азия за около 25 долара за барел. В Западна Канада някои производители продават за под 22 долара на барел. 

„Повече от една трета от световното петролно производство не е икономически оправдано при тези цени. Канадските производители може да срещнат трудности при покриването на оперативните си разходи“, каза Ехсан Ул-Ха, старши консултант в KBC Advanced Technologies. 

Най-евтин е тежкият петрол, който е по-плътен, с по-високо съдържание на сяра и по-труден за преработка. Такъв се произвежда в страни като Канада, Иран и Мексико. Микс от мексикански петрол от подобен тип е поевтинял със 73% през последните 18 месеца до 27,74 долара за барел на 11 декември. Това е най-ниското му ниво от 2004 г. насам, по данни на Bloomberg. 

Петролът сорт Western Canada Select, който е тежък и с високо съдържание на сяра, поевтиня със 75% до 21,82 долара за барел. Различните видове тежък петрол, произвеждани в Еквадор, Саудитска Арабия и Ирак, също се търгуваха на ниво под 30 долара. 

„Много производители по света не продават петрола си на цената, на която се продава Брентът. Ситуацията е изключителна и за някои производители не може да продължи дълго“, каза Торбьорн Кюс, анализатор от DNB ASA в Осло. 

Мексиканското правителство се подсигури срещу поевтиняването на петрола, като чрез опции договори планиран износ в обем на 212 милиона барела да бъде продаден на средна цена от 49 долара за барел през 2016 г. Подобни действия от страна на Мексико през 2015 г. донесоха на страната допълнителни 6,3 милиарда долара. 

 

Последни новини
Още от Пазари