Доларът отстъпва от 7-месечен връх

Пазарите очакват протокола от последното заседание на Фед

Долари. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Долари. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Доларът отстъпи от 7-месечен връх спрямо еврото преди Федералният резерв да обяви протокола от заседанието си през октомври. Някои инвеститори намалиха позициите си в зелената валута като предпазна мярка, в случай че докладът покаже готовност за по-дълго запазване на ниските лихви 
Индексът на долара, претеглен с търговските дялове, беше достигнал 12-годишен рекорд след като председателката на Фед Джанет Йелън и останалите членове на централната банка дадоха да се разбере, че обмислят повишение на лихвите на заседанието си на 15-16 септември.
Фючърсните контракти показват, че пазарът оценява вероятността на вдигане на ставките на 66% спрямо 50% в края на октомври, посочва Bloomberg.
Доларът се понижи до 1.0656 долара за евро в 10:40 a.m. в Ню Йорк, след като бе достигнал 1.0631 във вторник, което бе най-ниско ниво от 16 април.
Много от положителните новини (за долара) вече са отчетени, коментира Валентин Маринов, ръководител на валутните изследванията за Г10 в Credit Agricole.
Протоколът от октомври може да бъде оценен като "гълъбов" (в полза на запазване на близките до нулата лихви - б.р.), ако отразява тревоги за подновеното поскъпване на долара и затягането на финансовите условия в САЩ". Той се съмнява, че Фед може да изрази по-голяма решимост за повишаване на лихвите.

 

Последни новини
Още от Пазари