Сто дни Борисов 3 – равносметката

Vox populi vox Dei или какво сочи може би най-важният барометър на процесите в една държава - общественото мнение

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общоприето в политическата и медийна среда е да се направи равносметка на управлението на новите властимащи след първите 100 дни от тяхното управление. В случая става въпрос за новия-стар премиер Бойко Борисов, който за трети път успя да се изкачи на мостика на държавната машина след като спечели изборите (предсрочни, заради втората поред оставка на Борисов по време на течащ мандат) през март.

Докато икономическите и геополитически успехи (или провали) на дадено управление си проличават в дългосрочен план, то може би един от сигурните показатели, указващи за развитието на моментните тенденции в една държава, е мнението на собствените й граждани.

Именно поради това в следващите редове ще ви представим едно проучване на социологическата агенция „Барометър България“, проведено в периода 11-15 август 2017 и представено ни от Dnes.bg.

Доверието към кабинета расте, но недоверието е повече

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни. След 100 дни управление кабинета "Борисов 3" спечели доверието 42% от избирателите, а в началото на мандата тези, които са го харесвали, са били 35 на сто, пише новинарският сайт.

48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос: "Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?".

Борисов и мирисът на геополитика

Премиерът традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета.

Според анализаторите от "Барометър България" това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище.

Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус, обясняват още те.

Другите ключови лица в кабинета

Покачва се одобрението и към военния министър Красимир Каракачанов, който обаче традиционно е от водещите рейтингови политици. 

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от мнозинството българи, за изтеклите 100 дни управление.

Дори недоволството от действията на другия вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство - Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки, явно не е намалило доверието в кабинета.

Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и по-скоро положително са оценили стабилизиращите действия на държавните органи на фона на дългогодишното бездействие пред очите на цялото общество, коментират анализаторите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета "Борисов 3". Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Вицепремиерът Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрение.

Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, каквато реформа среща одобрението на българите.

Според социолозите явно избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.


 

Последни новини
Още от Новини