Шотландия ще проведе нов референдум за независимост

Плановете са плебисцитът да бъде проведен в края на 2018 или в началото на 2019

Шотландското знаме се вее над пъб в Единбург в навечерието на референдума за независимост на британската провинция през 2014 Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Шотландското знаме се вее над пъб в Единбург в навечерието на референдума за независимост на британската провинция през 2014 Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Шотландското правителство ще стартира нов правен процес за свикване на втори референдум за независимост от Великобритания. Това обяви на 13 март 2017 премиерът на страната Никола Стърджън, предава Bloomberg.

Шотландия, болшинството от чиито граждани гласуваха за оставане в Обединеното кралство на провелия се през есента на 2014 плебисцит по въпроса, стои на „изключително важен кръстопът“ заради решението за задействане на процедурата по Brexit, смята Стърджън. Според премиера на страната Шотландия нееднократно е търсила компромис по казуса с Лондон, но усилията й са се сблъскали „със стена от непримиримост“.

Като резултат от това Стърджън възнамерява да подтикне шотландския парламент да намери съгласие с Лондон по т.нар. „Секция 30“ (Section 30), която да позволи на страната да свика всенародно допитване по въпроса за независимостта от Великобритания. Плановете са плебсцитът да бъде проведен във времевия период между есента на 2018 и пролетта на 2019.

„Следващата седмица ще поискам шотландският парламент да съгласува с британското правителство процедурата, позволяваща му да насрочи референдум за независимост“, заяви Стърджън пред журналисти в Единбург.

От своя страна министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви по-рано, че ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС до края на март. Успоредно с това шотландското правителство полага усилия страната да остане пълноправен участник на единния европейски пазар независимо дали останалите части на Обединеното кралство го напуснат.

Последни новини
Още от Новини