Потребителското доверие в САЩ отстъпва от 13-годишен връх

Индексът, следящ потребителските настроения, спада до 95,7 пункта

Американско знаме Снимка: Ty Wright/Bloomberg Американско знаме Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ през февруари отстъпва от 13-годишен връх, съобщи Bloomberg.

Предварителният прочит на данните показва, че индексът, който измерва потребителските настроения, спада до 3-месечно дъно от 98,5 пункта през януари до 95,7 пункта през февруари. Медианната прогноза на анaлизатори от Bloomberg бе за 98 пункта.

Очакванията за ръст на заплатите през годината се влошават, макар че повечето респонденти този месец споделят, че са били финансово по-добре от всеки друг път през последните 12 години. Над половината от респондентите очакват подобряване на икономическите условия в бъдеще, макар че резултатите отразяват големи различия между републиканците и демократите.

Докато измерителят за нагласите на потребителите за настоящите финансови условия се покачват до 129 пункта, най-високото ниво от ноември 2000, очакванията на респондентите за финансите се понижават до 6-месечно дъно.

Потребителите прогнозират ръст на инфлацията до 2,8% през следващата година, отчитайки повишение спрямо нивата от 2,6% предходния месец. През следващите 5 до 10 години очакванията са за ръст на инфлацията от 2,5% в сравнение с 2,6% предходния месец.  

Последни новини
Още от Новини