Зимните разпродажби в Гърция започнаха

Конфедерация за на търговците и предприемачите настоява цените да се обявяват честно

Магазин за зехтин, Кавала, Гърция. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Магазин за зехтин, Кавала, Гърция. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Зимните разпродажби в Гърция започнаха в цялата страна в понеделник, 2 януари 2017 и ще продължат до края на февруари, съобщи Катимерини.

Търговците получиха разрешение да отворят на 15 януари, както обикновено – първата неделя на намаленията всяка година.

Гръцката конфедерация за на търговците и предприемачите поиска магазините да изчисляват и да обявяват правилно цените и процента на намалението заедно с първоначалната цена. Това е правилото по време на намаленията в Гърция. Търговците са длъжни да покажат и оригиналната цена.

Ако инспекторите открият нарушение, могат да глобят търговеца с до 0,5% от годишния му оборот, но най-малко 5000 евро.

Според президента на Гръцката конфедерация за на търговците и предприемачите Василис Коркидис оборотите от зимните намаления са намалели от 2008, когато са били 8,3 млрд. евро и през 2013 са били 5,89 млрд. евро. След това ситуацията леко се е подобрила и миналата година оборотите са донесли 5,4 млрд. евро, 5% по-малко от предишната година.

 

Оборотите за декември не се очаква да постигнат целта от 4 млрд. евро, съобщи Гръцката конфедерация за на търговците и предприемачите в началото на седмицата. Според организацията това се дължи на увеличения данъчен натиск, който кара потребителите да се въздържат от покупки.

През декември 2015 оборотът в ритейл сектора надхвърли прага от 4,1 млрд. евро.

 

Последни новини
Още от Новини