ЕЦБ остави лихвите и програмата си за количествени улеснения непроменени

Решението беше очаквано от анализаторите

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка остави програмата си за количествени улеснения и основните лихвени проценти непроменени, като несигурността около възможно удължаване на програмата за изкупуване на облигации по-късно през годината остава, пише Bloomberg.

Управителният съвет остави основния лихвен процент по рефинансирането на нулево равнище, а депозитната лихва – на минус 0,4%. Програмата за изкупуване на активи остава 80 млрд. евро месечно. Решението беше прогнозирано от всички икономисти, анкетирани от Bloomberg.

“Управителният съвет все още очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните или на по-ниски нива за по-дълъг период от време”, се посочва в изявлението на институцията. В него пише още, че месечните изкупувания на активи в размер на 80 млрд. евро ще се запазят до края на март 2017 и може да продължат и след това, докато се види устойчиво достигане на инфлацията до заложената цел.

Драги изрази увереност, че това ще се случи не по-късно от 2019 и според мнението на повечето икономисти той ще разшири програмата за количествените улеснения, за да постигне тази цел. От институцията оценяват възможностите за преоформяне на програмата, за да се уверят, че покупките могат да продължат, след като се увеличиха притесненията, че възможните активи се изчерпват.

Последни новини
Още от Новини