Технология за превенция или нарушение на личното пространство

Стартъп от Балтимор записва престъпления в целия град от въздуха

Transamerica Tower се издига над Балтимор, Мериленд. 26 август 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Transamerica Tower се издига над Балтимор, Мериленд. 26 август 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

От януари 2016 полицията в Балтимор тества система за видеонаблюдение от въздуха, адаптирана от Ирак. Частната компания, наета за работата лети с Чесна. Някой път самолетът наблюдава града по 10 часа на ден.

Persistant Surveillance Systems, базирана в Дейтън, Охайо предоставя наблюдение от въздуха за полицията, а финансирането е от частен дарител от Тексас, съобщава Bloomberg. Обществеността нямаше доскоро представа за програмата.

Вижте интервюто на Bloomberg Businessweek с основателя на компанията, Рос Макнът, чиито самолети събират информация от цели градове наведнъж и дават възможност на полицията да намира и следи престъпници практически навсякъде. Докато възпитаникът на MIT, астроинженерът и бивш военен Макнът разпространява технологията си из Щатите, бизнесът му предизвиква тревога за неприкосновеността на личните данни.

Репортажът включва и мнението на Джей Стенли, старши анализатор и експерт по защита на личните данни в Американския съюз за граждански свободи /ACLU/. След излъчването на материала по Bloomberg TV, на 24 август 2016, ACLU съобщи за дългосрочния проект за видеонаблюдение с камери с висока разделителна способност на Балтимор и атакува полицията за това, че не е уведомила населението.

Гледайте репортажа на Bloomberg Businessweek във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини