Безработицата в Германия продължава да намалява

Безработните са със 7 хил. души по малко през юли

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Броят на безработните в Германия спада със 7 хил. души през юли, показват сезонно изгладените данни на федералната Агенция по заетостта. Продължаващото понижение отразява издръжливостта на най-голямата европейска икономика в средата на несигурност след решението на Великобритания да напусне ЕС, пише Bloomberg. 

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха понижение от около 4 хил. души. В сравнение с миналата година безработните се понижават със 112 хил. души.

Делът на безработните в сравнение с предходния месец се повишава с 0,1 пр. пункта до 6%, пише Investor.bg.

Когато се разглеждат сезонно неизгладените данни, има покачване на безработните с 47 хил. до 2,661 млн. души. Основната причина е, че младите хора вече приключват своите студентски летни стажове и търсят постоянна работа.

„Трудовият пазар продължава да се развива в положителна посока през юли. Готовността на компаниите да наемат нови служители остава висока“, казва Франк-Юрген Вайзе, председател на агенцията.

Влиянието на наплива от имигранти в Германия става видимо в данните за трудовия пазар, коментира Bloomberg. Делът на безработните от страни с военни конфликти като Сирия и Афганистан скача със 104% на годишна база през юли. Около 322 хил. души със статут на бежанци активно търсят работа, а 141 хил. от тях официално са регистрирани като безработни.

Проучване на GfK неотдавна показа, че над 95% от германците не смятат, че работното им място е застрашено, след като резултатът от референдума във Великобритания влоши нагласите за икономиката в региона.

Последни новини
Още от Новини