Производственият сектор в еврозоната отбелязва ръст през май

Активността в производствения сектор в зоната на единната валута расте по-бавно през май в сравнение с предходния месец

HMS Queen Elizabeth в корабостроителницата Babcock в Росит, Великобритания. 19/5/2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg HMS Queen Elizabeth в корабостроителницата Babcock в Росит, Великобритания. 19/5/2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Производственият сектор в 19-членната еврозона расте и в петия месец от годината, но с по-бавни темпове, показват окончателните данни, цитирани от WBP online.

Активността в производствения сектор в зоната на единната валута расте по-бавно през май в сравнение с предходния месец, но остава на положителна територия, сочат данните на Markit Economics.

Производственият PMI индекс за цялата еврозона се понижи до 51,5 пункта, което е по-ниско ниво от достигнатите 51,7 пункта през април, съобщава Investor.bg

„Цялостното забавяне в производствената активност не съвпада с очакванията, че възстановяването ще се ускори със стимулите на ЕЦБ, обявени по-рано през годината. Надеждите остават приковани върху предстоящите покупки на корпоративни облигации и нови траншове от ултраевтини банкови заеми от ЕЦБ, осигуряващи допълнителен тласък през следващите месеци“, отбелязва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit Economics.

Индексът е в територия на експанзия от август 2013, след като сложи край на негативната посока, продължила повече от година.

Индексът PMI за производствения сектор показва вижданията на мениджърите по продажбите за състоянието на продажбите, заетостта и техните перспективи като цяло. Индикаторът е един от най-влиятелните икономически параметри, като отразява до голяма степен прогнозите за състоянието на икономиката.

В същото време безработица в зоната с единна валута е 10,2% през април, което е спад от ревизираното нагоре ниво от 10,4% през март.

Настоящото равнище на безработица е най-ниското от август 2011 , когато еврозоната затъна в дълговата криза.  

Потребителските цени в еврозоната паднаха с 0,1% на годишна и сезонно изгладена база в петия месец от годината, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

В същото време хармонизираният и сезонно неизгладен индекс на потребителските цени, в който не се включват цените на алкохола, тютюневите изделия, храната и енергията, се увеличи с 0,8% на годишна и сезонно неизгладена база през май, след като се покачи с 0,7% през април. 

Последни новини
Още от Новини