Устойчив ли е ръстът на сектора на имотите в Китай

Той е движен от дългове, предупреждават икономисти

Жилищни сгради в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Жилищни сгради в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ръстът на икономиката на Китай може да се сблъска със сериозни насрещни ветрове през тази година заради задвижвания от дългове ръст на сектора на имотите.

Икономиката на страната се разшири с 1,1% през първото тримесечие спрямо предходното, което е най-бавният растеж от 2011 г., сочат данните на Националното статистическо бюро.

Търсенето на жилища стимулира растежа, като услугите в сектора на имотите са нараснали с 9,1% на годишна база, а строителството отбелязва растеж от почти 8%, показват още данните.

Нарастващите продажби на жилища и инвестиции в недвижими имоти са подкрепили разширяването на китайската икономика. Според някои икономисти обаче остава да се види дали задвижваният от дългове растеж ще продължи дълго и дали няма да са необходими повече стимули, за да се поддържа целта за растеж от 6,5 – 7%, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

"Растежът все още е под натиск и икономиката остава фундаментално слаба", казва Джоу Нао, икономист в Commerzbank AG в Сингапур. Според него Китай ще продължи с количествените улеснения чрез намаляване на основната лихва и занижаване на изискванията към резервните съотношения за големите банки.

Тримесечният растеж от 1,1% оправда очакванията на икономистите, които прогнозираха разширяване на БВП с 1,5%. Годишният растеж за първото тримесечие съвпада с прогнозите, но е най-бавната тримесечна експанзия от първото тримесечие на 2009 г. насам. Затова и данните само добавят към скептицизма относно скоростта на истинския растеж.

Централната банка в Пекин намали основната си лихва вече шест пъти от края на 2014 г. насам, както и резервните съотношения на банките. Според институцията икономиката стартира годината добре, а в специално изявление се посочва, че Китай ще продължи разумната парична политика по гъвкав и умерен начин, като същевременно ще поддържа разумна и голяма ликвидност.

Данните сочат, че новото кредитиране, промишленото производство и продажбите на дребно също нарастват през март, като надвишават прогнозите на анализаторите. Правителството също вдигна фискалната си огнева мощ, за да стимулира растежа. Разходите нарастват с над 20 на сто през март, докато приходите се увеличават със само 7,1%, показват данните на Министерството на финансите на Китай.

Информационната агенция припомня, че в петък Deutsche Bank AG повиши прогнозата си за растежа на китайската икономика за второто тримесечие до 7 на сто спрямо същия период на година в сравнение с 6,8%, колкото беше предишната прогноза. През втората половина на годината обаче икономическият растеж може да се забави, но за цялата година ще се поддържа около 6,7%. Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през миналата година, най-бавния темп от четвърт век.

Ръстът на цените на жилищата в страната се е ускорил през март, сочат други данни. Цените на новите жилища са се увеличили в 62 от наблюдаваните от статистиката градове в сравнение с 47 през февруари.

Секторът на имотите обаче може да се сблъска с нов натиск заради рестрикциите, които въвеждат големите градове. В Шънджън например годишният ръст на цените на жилищата достига 62%. Заради това местните власти обявиха мерки за ограничаване на спекулациите на пазара. Шанхай също въведе ограничения за покупка на жилища заради ръста на цените от 25% годишно.

По-малките градове са изправени пред обратния проблем – усвояването на излишъка от празни жилища.

Последни новини
Още от Новини