България се нарежда сред страните в ЕС с най-висок ръст на разходите за труд

Почасовите разходи за труд в България са се повишили с 5,8% през четвъртото тримесечие на 2015 спрямо същия период на предходната година

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Почасовите разходи за труд в България са се повишили с 5,8% през четвъртото тримесечие на 2015 спрямо същия период на предходната година, с което страната се нарежда сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, сочат данни на Евростат, предаде Investor.bg.

По-големи ръстове са отчетени единствено в Румъния (11,4%), Чехия (8,6%) и Латвия (7,7%). Значителни повишения се наблюдават също в Словакия (5,3%) и Австрия (5,2%). Същевременно спад има в Италия и Кипър (по -0,8%), Холандия (-0,4%) и Люксембург (-0,1%).

Почасовите разходи за труд са се увеличили с 1,3% в еврозоната и с 1,9% в целия ЕС през четвъртото тримесечие на 2015 на годишна база, сочат още данните.

Темпът на нарастване се е ускорил в еврозоната спрямо третото тримесечие, когато е бил 1,1%, а в ЕС е останал стабилен.

Двата основни компонента на разходите за труд са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки).

В ЕС през последното тримесечие на миналата година възнагражденията за изработен час са нараснали с 2 на сто, а останалите разходи - с 1,4 на сто. Общо разходите за труд са се повишили с 1,7 процента в промишлеността, с 2,5 процента в строителството и с 2 процента в услугите.

Последни новини
Още от Новини