Бил Гейтс: Това, което става в Китай е фантастично

Бил Гейтс за забавянето в Китай и предизвикателствата пред режима

Бил Гейтс, съпредседател на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" по време на интервю за Блумбърг ТВ в Ню Йорк, 23 февруари 2016 г. Фотограф: Chris Goodney/Bloomberg Бил Гейтс, съпредседател на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" по време на интервю за Блумбърг ТВ в Ню Йорк, 23 февруари 2016 г. Фотограф: Chris Goodney/Bloomberg

Ентусиазмът ви намаля по отношение на технократската страна на Китай?

Китай неизбежно щеше да се сблъска с предизвикателства, след като достигне нивото на средните доходи. Всяка страна, която достига до това ниво на богатство е трябвало да преструктурира търсенето в икономиката.

А те бяха толкова силно ориентирани към производството, че след преминаването към повече услуги – въпросът беше – дали ще има спад и какво би означавало това за доверието към режима, особено защото не може да имате нови избори по начина, по който те са устроени в момента. Така че всички се надяват да се измъкнат успешно, без да се налага да се случва някакво драстично свиване.

 

И вие вярвате, че ще успеят? Според вас, това е само период на забавяне ли?

Като цяло, това което става в Китай е фантастично и според мен те наистина имат доста сложна икономика.

Напоследък предприеха някои грешни стъпки, трябваше да сменят някои хора и да преосмислят някои неща, но съм уверен, че те ще изпитат доста по-малки прекъсвания в сравнение с много други икономики, когато достигат до това ниво.

А това е важно.

Те вече са важен фактор за световното търсене и затова с по-малко стоки и повече услуги наистина променят представата за икономическите си приоритети.

 

Последни новини
Още от Новини