BHP Billiton понижи междинния си дивидент със 75%

Миннодобивната компания отчете и първата си загуба от 16 години насам

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton оряза междинния си дивидент със 75% във вторник, изоставяйки дългогодишната си политика на стабилни или по-високи плащания заради по-дългия от очакваното спад на цените на суровините, съобщава Investor.bg. 

Краят на т.нар. прогресивна политика на дивидентите на BHP Billiton дойде, след като най-голямата диверсифицирана минна компания в света отчете нетна загуба от $5,67 млрд. за шестте месеца до 31 декември, което е първата ѝ загуба от над 16 години.

„Трябва да признаем, че започна нова ера, нов свят и имаме нужда от различна политика на дивидентите, за да се справим с това“, каза главният изпълнителен директор Андрю Макензи в разговор с медиите, предупреждавайки за продължителен период на по-слаби цени и по-висока волатилност.

Намаляването на дивидента до 16 цента е по-сериозно от пазарните очаквания за 35 цента. BHP обеща изплащания за поне 50% от основната печалба в бъдеще.

„Предвид месеците сътресения и дебат на пазара по отношение на дивидентите, очакваме, че макар да са разочароващи, 16-те цента са все пак положителен паричен поток и затова вероятно ще бъдат възприети от пазара“, казва анализаторът от Shaw and Partners Питър О‘Конър.

Макензи заяви, че промяната е част от по-широка стратегия, с която BHP Billiton цели да преодолее волатилността.

„Финансовата гъвкавост, която ще спечелим от този ход, ще ни позволи да инвестираме в посока обратна на цикъла“, каза той. „Ще ни позволи да разгледаме затруднените активи от първи ред".

Този месец Standard & Poor намали кредитната оценка на ВНР до А от А+ и предупреди, че може да я понижи отново, ако компанията не успее да предприеме още стъпки за запазване на финансовите средства и не преразгледа политиката си на дивиденти.

Макензи обяви и преструктуриране на корпоративната структура на ВНР в опит да опрости дейността, създавайки американско и австралийско минерално подразделение.

„Макар че загубата изглежда голяма в процентни пунктове, цифрите, честно казано, изглеждат разочароващо ниски от всяка гледна точка“, казва О‘Конър, посочвайки базата от активи за $100 млрд. на ВНР.

Въпреки трудните перспективи Макензи заяви, че BHP все още генерира маржове на печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията от 40%, които са над тези на конкурента Rio Tinto от 34%.

На днешните спот цени компанията очаква да генерира оперативни парични потоци от $10 млрд. за годината, каза още Макензи.

Резултатите на ВНР включват данъчни отчисления за $858 млн., след като язовир в Бразилия на съвместно дружество с Vale се срина, при което загинаха 17 души, довеждайки най-лошата катастрофа за околната среда в страната.

Единични ефекти за общо $6,1 млрд. включват и такса за обезценяване на стойност $4,9 млрд. по балансовата стойност на американски наземни петролни и газови активи и $390 млн. за данъци.

Макензи каза, че няма непосредствени планове за разширяване на шистовите операции в САЩ, но че ВНР остава ангажиран с този бизнес.

Последни новини
Още от Новини