Фтикас: Най-лошият сценарий за Гърция е да изпадне в изолация

Светът е бизнес, 08.02.2016

Йоргос Фтикас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йоргос Фтикас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента гръцкото правителство е изправено пред два сериозни проблема - вътрешният проблем е гласуването на новия проектозакон за социалноосигурителната система, срещу който в момента се стачкува и външен – бежанският проблем и заплахата от изпадане на Гърция от Шенген. Това коментира адвокат Йоргос Фтикас в предаването „Светът е бизнес“ на  Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Фтикас, въпросът, дали ще има нови избори след стачката, „остава отворен“, като „следващият месец е много важен“:

„В крайна сметка в Гърция може да имаме правителство с участието на повече партии, коалиционно. Би било по-добре за страната да продължи с по-широка коалиция, а не да се отиде на избори. По-добре е да избегнем изборите“.

Имаме и проблем с бежанците, каза още Фтикас. „Това е външният проблем и той се влошава изключително много с всеки изминал ден . Имаме инциденти с бежанци, които се давят в Егейско море, и от гръцка, и от турска страна“.

„Гърция има ангажимент за изграждане на т.нар. горещи точки до 15 февруари“, каза адвокатът, като уточни, че по този въпрос също има много протести в Гърция.

„Хората искат политиците да затворят границите, но не искат и бежанците да останат в кварталите им. Ние сме се насочили към това решение, но има и заплахи от ЕС, че ако Гърция не изпълни задълженията си, може да напусне Шенгенското пространство. Страните във Вишеградската четворка имат идея да приложат и да създадат друга европейска граница, като използват северната граница на България и Македония. Гърция може да излезе в изолация и това е най-лошото, което може да се случи на гръцкото общество. Все пак съм оптимист, че гръцкото правителство е направи всичко необходимо, за да останем в Шенгенското пространство“.

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Новини