В България не сме подготвени за кибератаки

Интернет престъпността е по-печеливша и безрискова от наркотиците. Албена Спасова и Борис Гончаров пред Bloomberg TV Bulgaria

Албена Спасова и Борис Гончаров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Албена Спасова и Борис Гончаров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки един от нас е в първи клас, когато става дума за противодействие на интернет престъпления. Това  заяви в „Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria председателката на управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова. Заедно с „етичния хакер” и експерт по информационна сигурност Борис Гончаров тя говори за киберсигурността и оставиха препоръки как да се защитим по-добре в интернет пространството.

Гончаров илюстрира колко уязвима е България на киберудари: САЩ са три по десетобалната система по отношение подготвеността им да се справят с кибератаки, каза той, цитирайки бившия директор на ФБР Робърт Мюлер.

Хората не разбират, че освен добра, интернетът има и тъмна страна, където се извършват множество незаконни дейности като търговия с наркотици и оръжие, заяви „етичният хакер”. Тези сайтове често са непроследими, тъй като се търгува с биткойн, допълни той. Интернет-престъпността е по-печеливша и безрискова от наркотиците, каза  Гончаров.

Няма 100% гаранция, че един вирус може да бъде спрян от антивирусна, каза Гончаров. Вирусите са програмирани когато влязат в компютъра да заобиколят антувирусната стена, допълни той.

Двамата оставиха препоръки за зрителите как да се предпазят от онлайн посегателства. Трябва да  се внимава къде сърфираме – един клик на снимка е достатъчен да се заразим с вирус, каза Спасова. Вече е трудно да различиш кой сайт заслужава доверие и кой не, допълни „етичният хакер”.

Последни новини
Още от Новини