Реакции след атаките в Париж

Франция продължи атаките срещу ИД в Сирия

Центърът на Париж два дни след атаките. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Центърът на Париж два дни след атаките. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Атентатите в Париж от 13 ноември се превърнаха в основна тема и предизвикаха вълна от коментари по света. Bloomberg представя накратко някои от тях.

"Намирайки се в ситуация, в която сме атакувани от Ислямска държава, е правилно да отговорим. Правили сме го преди, направихме го и днес, защото Рака е централата на Ислямска държава", каза френският външен министър Лоран Фабис по повод на атаките на Франция срещу Ислямска държава в Сирия.


Журналистът от Bloomberg Райън Чилкот засегна темата за сътрудничеството между САЩ и Русия след атентатите в Париж.

"Най-конкретният и ясен пример за новооткритото сътрудничество след атаките в Париж беше срещата между руския и американския държавен глава. Те не се бяха срещали от Общото събрание на ООН и въпреки това седнаха заедно на срещата на Г-20 и обсъждаха Сирия в продължение на почти 35 минути. От САЩ казаха, че разговорът с Русия е бил конструктивен, което е много различно от начина, по който се характеризираха отношенията между двете страни през последните няколко месеца", каза Чилкот.

Премиерът на Вликобритания също говори за сътрудничество с Русия.

"Разговорът, който ще проведа с Владимир Путин, ще бъде за това, че има нещо, по което имаме съгласие. И Русия, и Великобритания ще са по-сигурни места, ако се обединим и унищожим Ислямска държава. Върху това трябва да се фокусираме", каза Дейвид Камерън.

Бившият посланик на ЕС в Турция и Сирия Марк Пиерини говори за ролята на Белгия в създалата се ситуация. Налице са притеснения, че Белгия се превръща в сърцето на тероризма в Европа.

"В Белгия купуването на оръжия, особено бойни оръжия, е много по-лесно отколкото на територията на Франция. Виждали сме тази връзка и в атаката в Париж през януари, както и преди това. Да не забравяме и ужасната атака срещу Еврейския музей от миналата година. Сега обаче става въпрос за повече от връзка – планирането на цялата операция може да е било направено в Белгия и целите може да са били избрани тук", каза Пиерини.

Андрю Бардън от Bloomberg обърна по-сериозно внимание на Ислямска държава и развитието на ситуацията около групировката.

"Имаше бомбени атентати в Анкара, Синай и Бейрут, а сега и в Париж. Всички те или са приписвани на ИД, или групировката директно е поела отговорността за тях. Очевидно е, че възможностите на ИД са нараснали, или поне това демонстрират действията ѝ.  В същото време в Сирия и Близкия изток ИД търпи поражения. Групировката изгуби град Синджар, където бяха открити масови гробове на йезиди. ИД премина от установяването на собствен халифат в Сирия и Ирак към позиция, в която търпи поражения", каза Бардън.

 

Последни новини
Още от Новини