Kering може да продаде Puma

Гигантът в производството на спортна екипировка може да има нов собственик

Puma - лого. Снимка: Том Старкуедър/Bloomberg News Puma - лого. Снимка: Том Старкуедър/Bloomberg News

Френският холдинг Kering, собственик на луксозни брандове като Gucci, Brioni и Alexander McQueen, може да продаде гиганта в производството на спортна екипировка Puma, според хора запознати със ситуацията, съобщава Bloomberg. 

Kering гледа на Puma като на компания, която е периферна за дългосрочната стратегия на холдинга, след като целта за обединяване на луксозни брандове и марки за спортна екипировка в един холдинг не проработи, каза един от хората, пожелал да запази анонимност.

Формален процес по придажбата не е започнал и няма да започне по-рано от 2016 г., тъй като в момента Kering е фокусиран върху увеличаването на продажбите на Puma. Говорител на френския холдинг е отказал коментар пред Bloomberg. 

Прогнозите на анализаторите показват, че продажбите на Puma до края на 2020 г. няма да се различават съществено от тези през 2007 г., когато Kering придоби производителя на спортна екипировка. 

„Спекулациите за евентуална продажба на Puma се увеличават“, каза анализаторът от MainFirst Bank AG Джон Гай, цитирайки 45% ръст в цената на акциите на Puma от края на юни до началото на ноември 2015 г. 

Puma, която ще обяви финансовите си резултати за третото тримесечие на годината на 6 октомври 2015 г., може да струва 4,4 милиарда долара, прогнозира Гай, който очаква Kering да се освободи от производителя на спортна екипировка през втората половина на 2016 г. 

Kering има история на компания, която се освобождава от инвестиции, които не се представят според очакванията, продавайки над 10 компании през последните 10 години. 

Puma изпитва трудности да съкрати преднината на Nike и Adidas, които са световните топ производители на спортна екипировка. Продажбите на компанията стагнират около 3 милиарда евро от 2011 г. насам. 

„Пазарът вярва, че ще се случи. Продажбата на Puma ще е важен момент за Kering след почти 25 години на ротации на различни активи и ще създаде холдинг, фокусиран върху луксозните брандове“, каза анализаторът от Citigroup Томас Шавьо. 

 

 

Последни новини
Още от Новини