Късите продажби се подновяват в ЕС след сътресенията през март

Европейският регулатор ще продължи да изисква засилено разкриване на къси позиции поне до 16 юни

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Хедж фондовете, брокерските фирми и трейдърите в цяла Европа могат да възобновят късите продажби на акции тази седмица, след като регулаторите вдигнаха забраните, въведени на пазара през март, съобщава Bloomberg.

Шест европейски държави, включително Франция, Испания и Австрия съобщиха, че късите продажби могат да започнат отново във вторник, тъй като забраните, които изтичат в понеделник няма да бъдат подновени. Забраната за къси продажби в Италия, която трябваше да продължи до края на юни, също пада в понеделник.

Забраните за къси продажби бяха въведени в средата на март, когато регулаторите заявиха, че подобна търговия може да засили резките спадове на пазарите на акции.

Още по темата

Привържениците на късите продажби смятат, че те допринасят за по-голяма ликвидност на пазара, като играят и ролята на сигнална лампа за целевите компании. Противниците обаче са убедени, че търговията на къси продажби дестабилизира компаниите.

Регулаторите във Франция и Италия заявиха в понеделник, че забраните вече не са ви необходими, защото търговията се е нормализирала. Гръцките и белгийските власти също се присъединиха към оттеглянето на ограничения.

Европейският орган за ценни книжа и пазари координира края на забраните. Регулаторът ще продължи да изисква засилено разкриване на къси позиции поне до 16 юни.

Последни новини
Още от Новини от света