Демократи и републиканци искат да ограничат правомощията на Тръмп

Политиците настояват за повече власт на Конгреса

Доналд Тръмп. Снимка: БГНЕС Доналд Тръмп. Снимка: БГНЕС

Двустранни усилия за връщане на властта на Конгреса ще намерят място в изслушване в Камарата на представителите през следващата седмица. Ще се обсъжда това, което мнозина смятат от десетилетия за работа на изпълнителна власт, а не на президента Доналд Тръмп, предаде Bloomberg.

На заседанието на 3 март ще има изслушване на демократи и републиканци, които искат повече правомощия за висшия орган. Председателят Джим Макгавърн, демократ от Масачузетс, заяви, че дискусията ще включва външна политика, военни правомощия и използване на национални извънредни ситуации за заобикаляне на Конгреса.

„Този ​​въпрос надхвърля партията и се надявам, че можем да намерим двупартийни решения, така че Конгресът да може най-накрая отново да упражнява пълния си авторитет“, казва Макгавърн в изявление, съвместно с републиканеца Том Коул от Оклахома.

Коул каза, че не е случайно, че Конституцията определя силата на Конгреса, най-прекия представител на американския народ.

Още по темата

„Отдавна съм обезпокоен от Конгреса, преотстъпил част от своите правомощия, както и от председателите на двете партии“, ​​казва Коул в изявление. „Очаквам с нетърпение да обсъдим как стигнахме до този момент и какво може да се направи, за да помогнем на Конгреса да възстанови и потвърди конституционните си правомощия.“, допълни той. 

 

Последни новини
Още от Новини от света