Ердоган ще поиска допълнителни средства от Европа за скъпата си политика в Сирия?

Според запознати източници турският президент ще потърси финансова подкрепа от Франция, Германия и Великобритания

Снимка: Burak Kara/Getty Images Снимка: Burak Kara/Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган може да поиска допълнителна финансова помощ от лидерите на Франция, Германия и Великобритания следващата седмица по време на срещата им в чест на 70-годишнината на НАТО, съобщава Bloomberg.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат във Великобритания на 3 декември, става ясно от изявление на офиса на Макрон, като предстоят множество разговори между тях, включително по отношение на необходимостта от средства за все по-скъпата политика на Ердоган в Сирия.

Отношенията между Турция и съюзниците в рамките на НАТО са обтегнати заради последната офанзива на Анкара в Сирия и покупката на руските системи C-400. Между страните тече и дебат относно това как трябва да бъдат третирани кюрдските бойци, които оперират заедно със Запада срещу Ислямска държава, но са приемани от турската страна като терористи.

Още по темата

В последното си изявление Макрон заяви, че Турция не бива да очаква солидарност от съюзниците си към военната офанзива, която предприе. Отговорът на Турция не закъсня, като външният министър на страната Мевлют Чавушоглу посочи, че Франция се опитва да установи „държава на терора“ в Сирия, подкрепяйки  кюрдските милиции YPG (отряди за народна самоотбрана).

Колкото и тежка да е срещата във вторник, представители на всички страни твърдят, че такава трябва да има. В едно отношение Ердоган и европейските държави остават дълбоко взаимосвързани.

Броят на сирийските бежанци, регистрирани в приемна държава. Графика: Bloomberg 

Турският лидер иска да изгради буферна зона на границата със Сирия, но не разполага със средствата. Изграждането, струващо 27 млрд. долара, ще приюти около 1 млн. от 3,6-те милиона сирийски бежанци, които сега живеят в Турция.

"Плановете за буферната зона подлежат на дискусии с европейските представители на работно ниво от седмици, като за момента обаче не се очаква Ердоган да поиска директна финансова помощ от Париж, Берлин и Лондон за създаването ѝ", твърдят двама запознати източници. Според тях вместо това турският лидер ще поиска разширяване на настоящия пакет за помощ на Европейския съюз, свързан със Сирия.

Начело с Германия блокът се съгласи да предостави помощ на Турция за справяне със сирийските бежанци след 2016 г. в размер на 6 млрд. долара. В замяна Ердоган обеща да преустанови притока на търсещи убежища в ЕС.

Последни новини
Още от Новини от света