Изненадваща оставка на шефа на HSBC Джон Флинт

Не е ясно какви са причините за решението

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Председателят на Борда на директорите на британската голяма банка HSBC Джон Флинт подаде оставка в нощта срещу понеделник. Това съобщи банката в своя уебсайт. Надзорният съвет е помолил ръководителя на отдела за световна търговия Ноел Куин да заеме поста за момента.  

Още по темата

Причините за подадената само няколко часа преди обявяването на полугодишния отчет на банката оставка на Флинт не са ясни. Банката пояснява само, че този ход е „съгласуван“ с надзорния съвет.

Флинт пое кормилото на най-голямата европейска банка през февруари 2018 г. от дългогодишния шеф Стюарт Гъливър и фокусира компанията върху растежа. До 2020 г. банката планира да инвестира 15 - 17 милиарда долара в по-нататъшно укрепване на бизнеса си. Парите трябва да се вливат главно в Азия и в нови технологии.

През първото тримесечие блестящите сделки в Азия отново донесоха на банката печалба от над 1 млрд. долара. През първите три месеца на годината печалбата след отчитане на еднократни ефекти, но преди данъци,  се увеличи с близо десет процента до 6,35 милиарда долара (5,7 милиарда евро). Лъвският пай, със сума от над 5 милиарда долара, идва от Азия.

 

Последни новини
Още от Новини от света