Първи отказани поръчки за Boeing 737 MAX

Авиокомпанията Garuda Indonesia е на път да се превърне в първата отказала поръчката си към Boeing след двете самолетни катастрофи

Самолет на Garuda Indonesia на летището в Ченгкаренг Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Самолет на Garuda Indonesia на летището в Ченгкаренг Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Индонезийската авиокомпания Garuda Indonesia е на път да се превърне в първия клиент на Boeing, отказал поръчката си за печално известния модел 737 MAX, предава The Wall Street Journal (WSJ).

Garuda има заявка за 49 самолета, но по всичко личи, че те няма да станат част от летателния флот на компанията, след като тя публично обяви намеренията си. Основната причина за това е, че пътниците са изгубили доверие към 737 и отказват да пътуват на борда на тези самолети.

Още по темата

Изпълнителният директор на Garuda Густи Нгура Ашкара Данадипутра споделя пред WSJ, че е изпратил писмо на 14 март до изпълнителния вицепрезидент на Boeing Кевин МакАлистър, информирайки го, че „компанията иска да се откаже“. Двете страни са си насрочили среща в Джакарта на 28 март, за да се опитат да разрешат проблема.

Сделка за 50 самолета 737 MAX между Garuda и Boeing е била сключена през 2014 г., като до сега е доставен един от летателните апарати, а останалите са били разпределени за доставка до 2030 г.

Моделът трябваше да се превърне в най-масовия самолет в света, след като в Boeing са постъпили над 5000 поръчки. Но двете самолетни катастрофи в рамките на 6 месеца и общо 346 загинали са основателна причина прогнозите да не се състоят.

Последни новини
Още от Новини от света