Русия извърши въздушни удари срещу сирийската опозиция

Ударите са нанесени в района на западно сирийския град Хомс, в близост до който няма позиции на Ислямска държава

снимка: public domain

Русия изглежда е започнала въздушни удари срещу опоненти на сирийския президент Башар Асад в близост до град Хомс, обяви представител на американските военни, цитиран от BBC.

Той посочва, че ударите са нанесени в района на западно сирийския град Хомс, в близост до който няма позиции на Ислямска държава.

Още по темата

Вашингтон е бил информиран предварително за въздушните удари.

САЩ и западните съюзници настояват Асад да се оттегли от поста си, докато Русия иска той да остане президент на Сирия.

Ударите са нанесени след като президентът Асад формално поиска от Русия военна подкрепа.

По-рано днес горната камара на руския парламент даде зелена светлина на Владимир Путин да използва военна сила в Сирия.

„Тази сутрин руски представител в Багдад информира американското посолство, че руски военни самолети през деня ще започнат мисии над Сирия срещу Ислямска държава. Освен това руският представител поиска американски изтребители да избягват сирийското въздушно пространство по време на тези мисии”, съобщава представител на американските военни.

Представителят на американската армия обяви, че САЩ и водената от тях коалиция ще продължат с операциите срещу Ислямска държава над Ирак и Сирия както е планирано и критикува действията на Русия.

„Въпреки че бихме приветствали конструктивната роля на Русия в тези усилия, днешните действия далече не говорят за тази роля и по никакъв начин няма да повлияят на графика на нашите операции”, допълва той.

Последни новини
Още от Новини от света