Еврохолд купи бизнеса на CEZ в България за 335 млн. евро

Холдингът е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки за осигуряване на финансирането на сделката

Еврохолд България АД ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Договорената сума е с около 15 млн. евро над тази, която бе съгласен да плати предишният кандидат - "Инерком". 

Както стана ясно по-рано, българският публичен холдинг ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Сделката бе подписана по-рано днес, става ясно от съобщение на българското дружество. 

Еврохолд вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал. От съобщението става ясно още, че висшият мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, ще остане в компанията, "за да се гарантира плавен преходен период в управлението". 

Още по темата

Електроенергийният бизнес на CEZ в България се продава от няколко години и досега имаше няколко неуспешни опита за осъществяване на сделката. Последното развитие около процедурата се случи в средата на април, когато българската "Еврохолд България" се включи като кандидат-купувач и получи ексклузивитет в преговорите. Това обаче не гарантира, че продажбата ще бъде одобрена от регулаторните органи, още повече че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече веднъж я осуети. Сега спopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии се случва cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм". Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Имаше и трети кандидат за дружеството -  индийcĸaтa "Индия пayъp".

Така през през април КЗК започна извънредна проверка в "Еврохолд България" именно заради сделката. Целта бе да се изследва актуалното финансово състояние на дружеството и да се прецени дали то има капацитет да придобие бизнес, от който зависи стабилността на електроенергийните доставки за Централна и Западна България. Действията на регулатора са безпрецедентни, като за тях са информирани още прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). 

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

Консултанти на „Еврохолд“ по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската „Стоева, Чомпалов и Знеполски”. Консултанти на CEZ са адвокатските дружества Skils s.r.o. и „Пенков, Марков и партньори”.

Еврохолд България АД е най-големият публичен холдинг в България и водеща независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите ѝ се търгуват на фондовите борси в София и Варшава.

Групата обслужва повече от 2,5 млн. клиенти и има близо 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1,3 млрд. лв., оперативната ѝ печалба – 52,3 млн. лв., а активите на компанията – 1,4 млрд. лв.

В началото на 2017 г. стана ясно, че CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България. Активите на ЧЕЗ предизвикаха интереса на политическите партии. В предизборната кампания през 2017 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако спечели изборите и сформира правителство, ще опита да изкупи обратно инвестицията на CEZ у нас.

CEZ Group навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 г. германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга чешка компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската EVN пък е собственик на дружествата в останалата част от страната. 

Паралелно с опитите си да излезе от България CEZ възнамерява да продаде цялата си дейност и в Румъния - както в дистрибуцията и снабдяването с електроенергия, така и в производството на ток. Информацията бе съобщена от специализирания сайт profit.ro и не е официална. Според източници на румънската медия регулаторните органи в северната ни съседка вече са били информирани за намеренията на чешката компания.

Последни новини
Още от Нотификации