В Сърбия или България? Къде отива Volkswagen?

Все още не е взето окончателно решение, двете държави имат своите шансове

Снимка: Bloomberg  Снимка: Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswageп ще изгради новия си завод в Сърбия, а не в България. Това твърди местното издание "Новости", според което крайното решение е взето и Сърбия е избрана в конкуренция с България, Румъния, Турция и Северна Македония.

"Въпреки че българите бяха дълго време фаворит за тази инвестиция, компанията от Волфсбург избра нашата страна. Според информация на нашия вестник, първите автомобили от сръбския Volkswagen трябва да излязат от завода през 2023 г.", съобщава "Новости".

Германският производител не крие намерението си за откриване на ново съоръжение в тази част на Европа, като в него ще се произвеждат модели не само на Volkswagen, но и на Skoda и Seat. Дилемата беше в коя страна да е заводът, като Румъния и България бяха с предимство, тъй като са членки на ЕС и очакват инвестиции. На свой ред Турция със своите 80 млн. жители пък е най-големият пазар в региона.

В крайна сметка, според "Новости", е било взето решение да бъде подкрепена сръбската икономика, тъй като в страната свои предприятия имат много от производителите на автомобилни компоненти, които използва Volkswagen.

И въпреки това - все още не е ясно къде германският концерт ще избере да построи своята Mehrmarkenfabrik. Думите на Митко Василев, управител на Германо-българската търговско-промишлена камара, предизвикаха дискусии в съседна Сърбия, която също се брои за инвестицията. В отговор на неколкратните запитвания до централата на концерна, DW получи единствено официалното съобщение за медиите и кратката информация, че решение още не е взето.

"Плановете на Volkswagen за фабрика в Югоизточна Европа наелектризираха не само медиите в потенциалните инвестиционни на Балканите", пише днес австрийският Die Presse.

Според вестника решението на Управителниядестинации  съвет на Volkswagen може да се очаква през май. Авторът на статията Томас Розер анализира предимствата и недостатъците на държавите, очакващи голямата инвестиция. Според него най-напред прави впечатление фактът, че за Унгария изобщо не става дума - не само поради ръста на заплатите в тази страна, но и заради недостига на работна ръка.  

Леко фаворизираната България разполага с едва ли не перфектна площадка за новата фабрика на Volkswagen - това е закритият още през 2008 година металургичен комбинат Кремиковци в близост до софийското летище. За инвестицията се бори и процъфтяващият Пловдив. Като член на ЕС България печели точки и по линия на стабилността и на много тесните търговски връзки с Германия. Докато Сърбия и аутсайдерът Северна Македония са привлекателни както поради ниските равнища на заплатите, така и заради някои силни финансови предимства: като кандидати за членство в ЕС те все още не са длъжни в пълен обем да спазват строгите ограничения за държавните субсидии. Едва ли някаква роля ще изиграе обаче Споразумението за свободна търговия на Сърбия с Русия: и в момента то не важи за автомобилите на Фиат, които се сглобяват в Крагуевац", пише oще австрийската медия. 

Още по темата четете в Automedia.bg!

Последни новини
Още от Нотификации