Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Най-вероятният изход от кризата в Германия - нови избори

Любомир Кючуков в Клуб Инвестор, 25.11.2017

Любомир Кючуков, директор на Института за международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института за международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още от самото начало бе ясно, че преговорите за съставяне на ново германско правителство ще бъдат трудни в тази коалиция, която идейно е доста разнородна. Но че ще бъдат неуспешни преговорите е изненада за всички наблюдатели.Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за международни отношения, бивш български посланик в Лондон и бивш зам. министър на външните работи на България, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. " Резултатът е, че Германия навлезе в политическа криза, каквато не се бе случвала в страната от много дълго време".

"Най-вероятно изходът от тази криза ще бъдат предсрочните избори".

Изводите, очертани от кризата са няколко, каза гостът. "Първо - това е ролята на германския президента. По принцип коментарите за него винаги са били, че от него нищо не зависи, но сега се оказва, че от него зависят много неща. Той в момента е тази фигура,  която се опитва да намери решение извън това на предсрочните избори. Освен консултациите, които той домакинства бе важно и посланието, което той отправи: Да се намери решение в сегашния парламент".

Очертава се половин година несигурност в Германия, категоричен бе събеседникът. "Самите избори не сочат решение. Очакват се те да препотвърдят две тенденции, които не водят до резултат. Първо - фрагментацията на политическите партии. Постепенно загуба на традиционните партии за сметка на екстремните. Второ - засилване на влиянието на крайно десните партии тип Алтернатива за Германия".

"Очаква се да се запази съотношението между всички останали партии и увеличаване на влиянието на Алтернатива за Германия, което ще направи още по-трудно съставянето на правителство".

Кое провали договорката? В кои области бяха основните различия и между кои партньори? Нападната ли е от несигурността "колосът на стабилността" - Германия? Как ще се отрази кризата в Германия на председателството на България? Какво се случи на срещата в Сочи и ще има ли промяна в ситуацията в Сирия? Означава ли един край на войната в Сирия начало на мира?

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от Клуб Investor