Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Мините Трепча са в дъното на напрежението Сърбия-Косово

Д-р Боби Бобев в Клуб Инвестор, 28.01.2017

Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отношенията между Косово и Сърбия, които винаги са много показателни за сръбската външна политика, минават през различни фази. Това каза д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Никой не очаква там да се случи чудо и в рамките на няколко месеца Сърбия да признае Косово, но така или иначе именно тези отношения формират една от горещите точки на Балканите. Но се премина през фази на пълна нетърпимост и отрицание, на едно затопляне, нещата се развиха в благоприятна посока, но в последните месеци отново има ескалация". 

"Поведението и на двете страни е за вътрешнополитическа употреба. В Сърбия все още никой не може да си позволи да каже, че ще признае независимо Косово, защото за един политик това ще бъде вид политическо самоубийство. В същото време всеки трезвомислещ сръбски политик прекрасно знае, че темата Косово е приключила за Сърбия и никога повече Косово няма да бъде част от сръбската държава". 

Кучето е заровено в мините Трепча, защото това е "най-ценното късче на Балканите", заяви гостът. "Те се намират в Северно Косово. Там има до някъде неясна собственост. Води се приватизационна сделка, след което се оспорва".

"Спомняте си колко солидна държава беше бивша Югославия. Мините Трепча са най-големия вносител на чужда валута в Югославия. Не "Застава", не "Горение", а мините Трепча. Те са нещо изключително ценно и въпреки че не влизат в разговорите, като пряка тема, те стоят в дъното на проблема". 

Как се стигна до факта, че в Босна има над 140 министри? Дойде ли време ЕС, който има структурни отношения, както с Босна, както и с Косово, да поеме инициативата за нещо, което условно може да се нарече Дейтън 2, но да се търси разрешение за бъдещето на тази страна, "защото там се лутат в омагьосан кръг, от който сякаш няма излизане"? Какво е бъдещето за Македония, която преживя една "изключително дълга и мъчителна вътрешнополитическа криза"? Жива ли е Великоалбанската идея?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor