Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кога ще рухне пенсионната система на България?

Георги Вулджев в Investbook, 12.03.2018

В момента, в който се стигне до това един работещ да издържа един пенсионер, системата ще рухне. Това каза Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. 

Осигуровките на практика са данък, който всеки един работещ българин плаща, защото парите, които отиват в първия, държавен пенсионен фонд на нашата система, не стигат да покрият дори и наполовина разходите за настоящите пенсии, каза Вулнджев.

"Начинът, по който е устроена настоящата система е, че работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Това не са пари, които спестявате, а пари, които давате на настоящите пенсионери и разчитате, че в бъдеще ще има достатъчно работещи, които политиците ще могат да вземат, за да дават на вас". 

Няма как в младите хора, бъдещи пенсионери, да имат стабилни пенсии, след като още сега има дефицити в системата, категоричен бе гостът. "Разходите в държавният пенсионен фонд са двойно по-високи от приходите и този дефицит ще се увеличава, защото такива са демографските тенденции". 

За последното десетилетие този дефицит се е увеличил с 262%, подчерта Вулджев. "НСИ прогнозира, че българското население ще продължава да застарява през идните десетилетия, което означава, че броят на пенсионерите ще става все по-висок, а броя на работещите - все по-малък. Така дефицитът във фонда ще продължава да расте". 

Защо държавният пенсионен стълб трябва да се премахне? Защо регулаторната политика в пенсионната система на България е "неадекватна"?

Вижте целия коментар във видеото. 

Последни новини
Още от Investbook