Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Цените на горивата у нас, като изключим данъците, са по-високи от средните за ЕС

Д-р Виктор Аврамов, главен анализатор в Лаборатория за управление на риска към НБУ с анализ на пазара на горива у нас

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Не само цените на едро са причина за обвиненията в картелно споразумение срещу шестте най-големи вериги бензиностанции у нас, които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) повдигна. По-скоро причината трябва да се търси в структурата на индустрията. Причината е в това, че има един основен вносител и това, че този основен вносител има връзка със складовете, в които трябва да се държи горивото. Това каза д-р Виктор Аврамов, главен анализатор в Лаборатория за управление на риска и преподавател в НБУ в ефира на предаването InvestOr по Bloomberg TV Bulgaria. Tой коментира темата за обвиненията в картелно споразумение на пазара на горива на дребно у нас, които бяха повдигнати от КЗК през изминалата седмица.

Това, че обвиненията в картел, които са били повдигани и преди, не бяха доказани, се дължи на грешна интерпретация на пазарната структура.

Трудно е да се каже дали ще се стигне до налагане на финансова глоба, но ако се вземат предвид спецификите на пазарната структура и ползите и загубите през последните 5 години, то тогава тази санкция (в размер на до 600 млн. лева б.р.) не би била прекалено несправедлива.

Наистина крайните цени на горивата за потребителите са по-ниски от средните за ЕС, но е интересно, че без влиянието на по-ниските данъци и акцизи, цените на дизела у нас са по-високи спрямо средните за Европа нива.

Ние губим двойно – първо плащаме по-висока цена на бензина без данъци и на второ място губим от гледна точка на това, че по-малко пари от данъци влизат в бюджета.  

Вижте повече по темата за цените на горивата и за подписването на споразумението за Турски поток във видеото от втората част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?