Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Причините за кредитния балон в Китай

Красимир Йорданов, финансист, Boom&Bust, 13.04.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кредитният сектор в Китай финансира предприятия, които са на загуба. Регулации в китайската икономика има много. Но проблемът не е в регулациите, а в това, че държавата има голяма тежест в икономическия живот там.

Това каза в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров финансистът Красимир Йорданов.

„Всичко започва от тези петилетки, които те залагат в началото на всеки период. Приоритизират се определени сектори, които започват да се финансират независимо от това дали са на печалба или на загуба. Имам преки наблюдения от сектора за възобновяема енергия. Там китайските власти финансираха изключително много компании, разшириха много производството, получи се свръхпроизводство в световен мащаб. Съответно цените се сринаха, западните компании фалираха, но в Китай, тъй като това би имало доста голяма социална цена за социалистическата партия, банките продължиха да бъдат натискани да кредитират тези дружества“, обобщи гостът в студиото.

„Участието на държавата в икономиката достигна доста големи размери. Има цели сектори, собственост на държавата. Те се финансират от банковия сектор – както и чрез официалното банково кредитиране, така и чрез сенчестото такова“, допълни Йорданов.

Продължението на разговора вижте тук (във втората част на видеото) :

 

Последни новини
Още от Boom & Bust