Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Капиталово-натрупващата пенсионна система изисква добра финансова грамотност

Ангел Марчев, икономист и преподавател в УНСС, Boom&Bust, 03.09.2016

Ангел Марчев, икономист и преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ангел Марчев, икономист и преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да работи капиталово-натрупващата пенсионна система, всички лица, подлежащи на осигуряване, трябва да имат достатъчно добра финансова грамотност. Около 61-62% от пенсиониралите се лица в Чили имат покритие на получаваната пенсия от внесени осигуровки. Това каза икономистът и преподавател в УНСС Ангел Марчев в предаването Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът коментира проблемите и предизвикателствата пред чилийския пенсионен модел, както и масовите протести срещу пенсионната система в страната. Преди 35-36 години с въвеждането на новия пенсионен ред в Чили е даден избор на работещите лица или да преминат към капиталово-натрупваща система, или да останат към старата солидарна пенсионна система, припомни преподавателят. Работещите в силовите структури обаче биват изключени от нея, като за тях е направена отделна солидарна система, в резултат на което те остават привилегировани, обясни икономистът. От друга страна, малкото на брой пенсионни фондове по онова време биват изправени пред големи структурни ограничения относно това в какво да инвестират, поясни още Марчев.

През 2008 в Чили е направена крачка назад, тъй като се дава обратно голяма тежест на задължителното държавно пенсионно осигуряване, обясни икономистът. Първият резултат се вижда през 2010, когато се наблюдава рязък скок на компонента, изплащан от първи стълб. „Излиза, че 2-3 години, след като е направена тази „реформа“ типичните проблеми на солидарното осигуряване започват да тежат на един по принцип добре измислен модел“, отбеляза той. Марчев направи още сравнение между българската и чилийската пенсионна система.   

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust