Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Опитът на Япония – 26 години провал на паричната политика

проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в предаването Boom&Bust – част II, 31.07.2016

проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След спукването на балона в сектор на недвижимите имоти и пазара на акции в Япония, централната банка на страната предприема поетапно понижение на лихвените проценти до 0% и прибягва няколко пъти до т.нар. количествени улеснения. Връщайки се към опита на Япония от 1990-1991, 26 години по-късно виждаме 100% провал на тяхната политика. Ставаме свидетели на това, че тази монетарна и икономическа политика не работи. Това коментира проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, във втората част от интервюто на Мартин Илиев в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Ако държавният дълг на една страна пристъпи прага от 80% или 90%, избухването на финансова, фискална, съответно монетарна, а оттам и банкова криза е абсолютно неизбежно в бъдеще, коментира още той. Япония е надхвърлила далеч тези нива и макар че кризата все още не е налице, икономиката на страната става все по-болна, а проблемите се задълбочават многократно, смята финансистът.

Според него водената от централните банки в световен мащаб политика на евтин ресурс и изобилна ликвидност ще доведе до стагфлация в неопределен бъдещ момент. Не е необходимо икономиката да изпадне в тежка дефлация. "Винаги и всякога има достатъчно силна монетарна политика, така че тя да бъде избегната", коментира още той. От друга страна, винаги и във всеки един момент могат да се "набият достатъчно спирачки", с които да бъде избегнат хиперинфлационният резултат. За да не се изпадне в изключително тежка депресия и хиперинфлация е необходима осезаема стагфлация, при която може се наблюдава 10-15-20% безработица и в същото време 10-15-20% инфлация, отбеляза проф. Петров. 

Вижте повече във втората половина на видеото:

Първа част от интервюто на Мартин Илиев с проф. Петров можете да видите тук

Последни новини
Още от Boom & Bust