Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АИКБ: Законопроектът за раздвижване на спящите акции застрашава частната собственост

Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 21.05.2020

Поредният законопроект за раздвижване на "спящите акции" на Българската фондова борса (БФБ) застрашава частната собственост и дейността на инвестиционните посредници. Това мнение изрази Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според Милена Ангелова инициативата точно в този момент да бъде публикуван подобен проектозакон, който съдържа всички пороци на предишните концепции, буди недоумение.

"Идеята да се изземат акциите на хора, които не са упражнявали правата си в изминал период, не е основателна. Преместване в държавен фонд на тези акции нарушава договора за функционира на ЕС и движението на свободни капитали, Конституцията, принципите на правовата държава и разпореждането с лична собственост".

"Неразбиерамо е как в условията на пандемия гражданите извън България могат да бъдат принудени да дойдат в областните центрове у нас, за да уредят правата за унаследяване на акциите", обясни Ангелова.

ОТ АИКБ призовават тези права да бъдат уреждани по-лесно и евтино, освен това апелират за електронна идентификация.

Ангелова коментира и темата за промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), според които фирмите ще набират до 3 млн. евро капитал на БФБ, без да внасят проспект. Според нея при предварително предвидения праг от 8 млн. евро не е ясно защо той е снижен до 3 млн. евро.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Последни новини
Още от Бизнес старт