Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАН разработва нови технологии за хора с нарушено зрение

Проф. д-р Димитър Карастоянов, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, Бизнес старт, 22.10.2019

Българската академия на науките (БАН) отдавна разработва продукти, за да помага на хората с нарушено зрение.Технологичният проект на БАН за брайлов екран за графични изображения се разви в две посоки. Първоначалната цел беше да е в услуга за хората с увреждания при работа с компютри, а втората стъпка е свързана и с достъпа до обекти от културно-историческото наследство. Това каза проф. д-р Димитър Карастоянов, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Преминахме от динамичен брайлов екран, който позволява чрез докосване да се разпознават контури като икони на Windows, към тактилни плочи за незрящи, които чрез различни нива на контури и фигури с брайлова анотация дават представа за равнинни обекти от културно-историческото наследство".

Той коментира, че проектът е намерил приложение в Художествената галерия в София.

"За 10 от картините там направихме плочки от този вид и изложбата беше посрещната с голям интерес".

Карастоянов отбеляза, че в съвместен проект разработват единен офис за екрана на лаптопа или мобилния телефон, който да обръща текст в реч и обратно, както и да осигурява лицево и гласово разпознаване и други валидизации.

Той говори за оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По думите му програмата предвижда създаването на центрове за върхови технологии, центрове по компетентност и регионални центрове.

"Главната цел на центровете е да подобри научната инфраструктура на университетите и научните организации. Затова в програмата е заложено, че 75% от финансирането ще отива за купуването на научна инфраструктура".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт