Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

20% от компаниите в света вече имат проекти в Интернет на нещата

Д-р Павлин Добрев, R&D мениджър в Bosch Software Innovations, Бизнес старт, 28.11.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект наистина вече навлиза навсякъде в ежедневието ни. В момента държим телефони, които са по-мощни от супер компютрите преди няколко години. И технологии, като добавена реалност, разпознаване на образи, снимки с перфектно качество, навлизат "във всеки джоб". Това каза д-р Павлин Добрев, R&D мениджър в Bosch Software Innovations, лектор на конференцията Global Tech Summit, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. На първо място сред представените технологии на Global Tech Summit са технологиите в областта на изкуствения интелект, поясни още гостът.

 "Друга нова много интересна технология е т.нар. блокчейн. Тук не реферирам цифровите валути, а по-скоро технологията, която дава възможност за договори, от които не може да се избяга. По този начин могат да се изпълнят определени сценарии в областта на автомобилната промишленост - например километражът да се направи така, че изобщо да не може да бъде манипулиран".

2018 г. е годината, в която Интернет на нещата (IoT) започва да се комерсиализира, каза още д-р Добрев. По думите му всяка пета компания в света има някакъв проект в тази област.

"Около 70% от компаниите смятат да развиват проекти в областта на цифровата трансформация, каза още специалистът, като уточни, че бизнесът днес не се състои само в продажбата на услуги или стоки на клиента, а голяма част от него е виртуална. Често при липса на магазини се получава много по-добър търговски обмен през виртуалното усещане за бизнеса", каза още Добрев.

Гледайте още по темите от конференцията във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт