Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Енергийният сектор в България става все по-непривлекателен за бизнеса

Светослав Димитров в Бизнес старт, 15.03.2018

Въпросът защо ЧЕЗ иска да напусне българския енергиен пазар е може би основно търговски, но е свързан и с общата инвестиционна атмосфера и ситуация в страната. Да, това не е първата стратегическа компания, която напуска България през последните 5-6 години. Това каза адвокат Светослав Димитров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Обясненията са разнопосочни. Знаем, че ЧЕЗ има и арбитражно дело срещу България, знаем, че многократно, по различни поводи са изпращали писма и нотификации до КЗК, до нашите министерства с това, че част от законодателните инициативи, или промените в сектора Енергетика, не отговарят на техните разбирания. Очевидно това е причината. Преведено на бизнес език - има едно голямо недоверие в регулаторната и законодателна стабилност в този сектор".

От 2011 година насам ситуацията в сектора е много динамична, основно поради възобновяемите енергийни източници и се предизвикаха множество на брой непрестанни законодателни инициативи, каза Димитров. "За политиците може това да изглежда добре, че има някаква активност, но за бизнеса това изглежда много зле".

"Секторът става все по-трудно предвидим за бизнеса и по-нестабилен от тяхна гледна точка. Предвидимостта е едно от базисните условия, поради които бизнесът иска да инвестира в дадена държава и ние го нямаме, за съжаление". 

В енергийния сектор видяхме и друга подобна сделка преди няколко години, когато влезе Енерго Про и сега то е другото електроразпределително дружество, каза още събеседникът.

"Това е стандартизиран процес, който се извървява от началото до края по специални правила, които наричаме добри практики. Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България вече е на финала си и ще бъде приключена съвсем скоро. За да е напълно ясно и да няма съмнения какво точно е станало - това е една абсолютно нормална търговска сделка, която се случва всеки ден в света". 

Компанията ЧЕЗ е приложила такава процедура от самото начало до края я следва, поясни гостът. "Имало е покани до купувачи, първоначални разговори, изпращане на оферти. След това има преговори, постигане на някакви условия, за каквито са се договорили. Изпращат се договори, има преговори, редакция по договорите, избиране на финален купувач, финализиране на договорите с финалния купувач и подписване. В момента сме на финалната права, когато българският регулаторен орган, КЗК, трябва да потвърди, че тази сделка не нарушава Закона за защита на конкуренцията. Ако установи някакви несъответствия и нарушения би трябвало да даде препоръки как това да не се случва  или да не разреши тази сделка, което нямам причина да вярвам, че направи. След това сделката ще приключи. Ние сме в процес на клоузинг". 

"Причината обществото да не научава за наличието на преговори с конкретни купувачи по подобни сделки се крие в характера на самия процес. Това са си чисто търговски преговори и чисто търговски процес, който трябва да се извърви. За това не е публичен и не трябва да бъде публичен". 

Някои от дружествата на ЧЕЗ са на БФБ и това обяснява защо трябва да се знае за такъв тип сделки, но до колкото ни е известно, процедурите са спазени, добави адв. Димитров. 

Какво ще стане ако и EVN реши да поеме по пътя на ЧЕЗ? 

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт