Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Визията на България за икономическо развитие е драматично остаряла

Д-р Щерьо Ножаров в Бизнес старт, 18.01.2018

4% растеж е под потенциала на българската икономика, която в периода 2006 - 2008 имаше 6,3% - 6,4%. Ние в момента сме под потенциала си. Този ръст не е достатъчен за т.нар. догонване - нито за конвергенция, нито за кохезия. Това каза д-р Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Финиширахме с икономически ръст от 4%, което е добре, но моите прогнози са негативни. Причината е, че имаме съществени грешки в националната, стратегическа макроикономическа политика".

До момента светът вече навлиза в Индустрия 4.0, а нашите стратегически документи си поставят за основна цел да развият до съвършенство Индустрия 2.0 в България, каза събеседникът.

Каква е разликата между БВП на глава от населението на България, Франция, Балтийските държави, Румъния и др.? Кога България ще започне да навлиза в Индустрия 4.0 и какво ще означава това? Какви са стратегическите грешки, които допуска страната ни? Какви са стъпките, които трябва да предприемем, за да излезем от негативната картина?

Последни новини
Още от Бизнес старт