Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Песимистично-оптимистични са икономическите нагласи на българите

Евелина Славкова, Изследователски център "Тренд", Бизнес старт, 28.11.2017

63% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Това посочи Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

Такива данни сочи проучване на изследователски център "Тренд". Изследването, поръчано от „24 часа“, е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 3 и 12 ноември 2017.

Голяма част от анкетираните не очакват това да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират около 20% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши, обясни Славкова. 

„Песимистичен оптимизъм е обобщението за получените данни“.

По думите ѝ това може да се обясни и със социално-културните специфики на българина, който има склонност по-скоро да декларира негативно себеусещане спрямо жизнения стандарт и удовлетвореността от живота.

„Видно е, че хората, които са по-млади, са много по-оптимистични. Докато с увеличаването на възрастта този оптимизъм започва да спада. Когато говорим за хора от 60 до 70+ години виждаме, че нивата на оптимизъм рязко спадат. Това е зависимост, която сме наблюдавали и в други проучвания и няма особена изненада“.

Славкова добави още, че в България винаги гледаме на това дали сме щастливи и удовлетворени от живота през призмата на финансовите ни възможности.

„Но това, което показва индексът на щастието, е, че хората, които живеят в държавите, които са икономически най-развити, всъщност не са най-щастливите“.

Тя обясни, че тези понякога попадат по-скоро в негативната класация на индекса на щастието.

Според тези данни, в държави, които ние определяме като държави от третия свят, хората са доста по щастливи, допълни още Славкова. 

Последни новини
Още от Бизнес старт